Haveinspiration

SLUT MED "ASFALTEREDE" FORHAVER


Fine løsninger på opblødning af en ensformig flisegang og overgange mellem hård og blød belægning. 
3 fotos er fra Havearkitekten Mien Ruys have i Holland.


      


Sneflokke kommer vrimlende

-sammen med snedrive, sneklokke og snebolle.

Den første rigtige vinterdag med både frost og sne, i hvert fald i København, fik mig til at tænke på nogle af de dejlige buske, der låner lidt “sne” med ind i forårs- og sommermånederne. Ikke sne som i “det regner i frostvejr”, men som i den lysende, klare og rene hvide “farve” af nyfalden sne og i navnene.

Er du på udkig efter interessante buske i det hvide farvesegment, så kig med her:
Sneklokketræ - Halesia carolina 
Er mere en busk end et træ, da den ofte har flere stammer. Sneklokketræ bliver 3 -4 meter høj med hvide blomster i overdådige klaser. Den blomstrer i maj-juni, før bladene springer ud. Plant den i læ på en solrig plads og kæl for den med rigelig humusrig og veldrænet muldjord. Den bryder sig ikke om for meget kalk i jorden.Snebolle - Viburnum opulus ‘Roseum’
Bred busk med overhængende grene. Den bliver 2-3 m høj og ligeså bred. Der skal altså afsættes god plads i bedet. Den har hvide velduftende blomster i store, runde blomster stande og blomstrer i maj-juni. Plant den i almindelig god havejord og lad den lyse op på en halvskygget plads. Den trives dog også i sol.
Snedrivebusk - Spiraea cinerea
En busk med tynde grene der i maj-juni måned blomstrer med et vandfald af hvide aflange blomsterstande. Blomsterne har en lidt special talkum-agtig duft, som vækker minder om min farmors have. Den bliver 1,5-2 meter høj og trives i helt almindelig havejord. Jeg synes især den gør sig godt som uklippet hæk i sommerlandet, som en fin afløser for klitroser.Sneflokketræ - Chionanthus virginicus
Et lille træ/busk der bliver op til 3 meter højt. Det blomstrer i juni med skyer af hvide frynsede blomster og dufter fantastisk. Der er kun to af arterne, der trives i Danmark og træet skal derfor stå på en beskyttet plads med læ og sol. Jorden må gerne være lerholdig, men skal samtidig være veldrænet, så der ikke står vand om rødderne om vinteren.


________________________________________________________________________________________________

Piet Oudolf - plante-paletens store kunstner

Især hans design af Drömparken i Enkjöping, Sverige er fantastisk. Det inspirerer mig enormt - både valget af planter, farverne, men især den måde han sætter former sammen på.Ingen kommentarer:

Send en kommentar